Data Ważności: 31.05.2024r
KruKam Owoce Liofilizowane 100g Banan
KruKam Owoce Liofilizowane świetnie nadają się do chrupania bezpośrednio z paczki, jako dodatek do musli, jogurtów i owsianek oraz jako dekoracja ciast, ciasteczek i dań na słodko. Słodki smak jest jednym z największych ich atutów, ale poza tym są też dobrym źródłem witamin (A, C, E, K, B6), magnezu, fosforu, żelaza, cynku, potasu i wapnia.
Banany liofilizowane mogą stanowić łatwy sposób na urozmaicenie potraw w zwyczajowej diecie. Dodane do ciasta naleśnikowego lub gofrowego, bezpośrednio przed usmażeniem, dodadzą potrawom owocowej nuty. Stanowią również świetny dodatek do owsianek i jogurtów, sprawdzą się świetnie u osób dorosłych i dzieci, które nie przepadają za wyczuwalnymi kawałkami owoców.
Liofilizacja:
- jest to najbardziej zachowawczy proces konserwacji,
- pozwala na zachowanie największej ilości wartości odżywczych,
- produkty liofilizowane nie tracą swoich makroskładników i składników mineralnych, charakteryzują się także niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu do produktów suszonych oraz mrożonych,
- przy tym procesie nie używa się konserwantów,
- produkty poddane liofilizacji pozostają dłużej świeże , zachowują swój kształt, zapach i smak, a mała wilgotność sprawia, że bardziej odporne na działanie bakterii i grzybów.