Wybierz PayPo i zapłać za 30 dni | Darmowa wysyłka od 249zł!  

Zamówienia złożone do godziny 12:00 wysyłamy tego samego dnia!

Strona główna / Żywność funkcjonalna / Nutura Płatki Drożdżowe Nieaktywne - 100g

Nutura Płatki Drożdżowe Nieaktywne - 100g

Producent: Nutura

Cena:
8,99 zł

Płatki drożdżowe, to produkt, który otrzymuje się z wysuszonych i oczywiście nieaktywnych drożdży. Myte, suszone, a w następnej kolejności zamieniane w płatki drożdże, to produkt wykazujący wiele prozdrowotnych właściwości. J...

Ocena:

Płatki drożdżowe nieaktywne i ich zdrowotne właściwości

 

 

Wysoką wartość odżywczą omawianego dodatku potwierdza jego skład. Płatki drożdżowe nieaktywne bogate są w białko, witaminy i minerały. Dzięki nim organizmowi dostarczyć możemy witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, a także magnez, żelazo, wapń, miedź czy potas. Poza tym płatki tego rodzaju stanowią również bogate źródło błonnika pokarmowego. Aktywnie wspierają więc pracę przewodu pokarmowego i ochronę układu sercowo – naczyniowego. A to i tak nie wszystko. Ten kuchenny dodatek doskonale działa również na system nerwowy człowieka. Jego systematyczne jedzenie minimalizuje ryzyko depresji, polepsza pamięć i poprawia koncentrację.

 

Dietę bogatą w płatki drożdżowe powinni uskuteczniać weganie i wegetarianie. Dzięki niej wzbogacą bowiem swój jadłospis w niezbędne witaminy i minerały. Co więcej, na skutek działania immunomodulacyjnego płatków, wzmocnią również swój system odpornościowy. Poza tym obniżą poziom złego cholesterolu i wyregulują procesy trawienne.

 

W diecie odchudzającej, która wymaga obecności błonnika, płatki drożdżowe też się sprawdzają. Gdy osoba na diecie wzbogaci nimi posiłki, może liczyć również na piękne włosy i paznokcie oraz wzmocnione włosy.

 

W jaki sposób wykorzystywać je podczas gotowania i pieczenia?

 

 

Płatki drożdżowe nieaktywne idealnie sprawdzają się, jako dodatek do sosów i zup. Ze względu na swój orzechowo – serowy smak nadają im wyrazistego charakteru. Co więcej, stanowią również doskonałe uzupełnienie farszu do mięs, pasztetów i zapiekanek makaronowych.

 

Z kolei w formie posypki użyć ich można do kanapek, tostów, sałatek i gotowanych warzyw. Serwowane z nimi potrawy nie tylko nabierają głębszego, charakterystycznego smaku, ale stają się też o wiele zdrowsze!

 

  • Brak opinii