Szybki podgląd
29,90 zł
Znane i cenione od wielu lat orzechy laskowe do dziś wiodą prym wśród smakoszy bakalii tego rodzaju. Można je zajadać w połączeniu z wieloma potrawami, jako krem, ale i jako samodzielną przekąskę. I choć są bardzo kaloryczne, to jednak dostarczają naszemu organizmowi szereg drogocennych witamin i minerałów. Być może z tego powodu uważa się, że naprawdę warto serwować je na co dzień i od święta.
Witaminy, które zdają się najcenniejsze w orzechach laskowych, to oczywiście te z grupy E i B. Dlaczego? Bo ich zbawienny wpływ zarówno na cerę, jak i układ pokarmowy czy nerwowy został wielokrotnie udowodniony.
Witaminy zawarte w orzechach i ich odżywcze właściwości
Witamina E, to główny powód, dla którego powinno się włączyć orzechy laskowe do diety. Dzięki niej, w naturalny sposób jesteśmy bowiem w stanie zadbać o kondycję naszej skóry. Cera staje się w wówczas promienna i nabiera odpowiedniego kolorytu. To jednak to nie wszystko. Z pomocą wspomnianej witaminy możemy redukować też problemy z koncentracją, co jest szczególnie istotne, jeśli nadal się uczymy. Niedobory witaminy E w organizmie dają o sobie znać poprzez osłabione mięśnie, słabszy wzrok i problemy z płodnością. Jeśli więc zauważymy niepokojące symptomy, zadbajmy o jej naturalne dostarczenie.
Poza tym, orzechy laskowe, to również źródło witamin z grupy B. A te odpowiedzialne są, jak wiadomo za odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Co więcej, obecna w orzechach witamina B9, czyli kwas foliowy powinna być przyjmowana przez kobiety planujące zajście w ciąże. Jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje dla płodu. Przyszłe mamy muszą o tym pamiętać.
Orzechy laskowe — jak obierać, gdzie kupować i do czego stosować?
Jeśli kupujemy produkt gotowy, starajmy się, aby wybrać ten, który proponuje nam orzechy nieobrane. Istnieje bowiem całkiem duże prawdopodobieństwo, że w wersji obranej, bakalie mogą okazać się złej jakości, nieświeże lub zwyczajnie spleśniałe. Przechodząc w domu do ich obierania, można sobie zresztą cały ten proces znacznie ułatwić. Wystarczy bowiem włożyć orzechy do rozgrzanego piekarnika, w którym po chwili same zaczną pękać.
Jeśli chodzi zaś o zastosowanie, to ono zależy tak naprawdę od naszych potrzeb i preferencji. Orzechy laskowe możemy jeść jako samodzielną przekąskę, ale też dodawać do musli czy domowych wypieków. Jedno jest pewne – ze względu na swój neutralny aromat i smak, orzechy tego rodzaju idealnie komponują się zarówno z danami słodkimi, jak i słonymi czy nawet pikantnymi.
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 2749 kJ / 666 kcal
Białko: 14,4 g
Węglowodany (w tym cukry): 6 g (3,7 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 63 g (4,51 g)
Błonnik: 8,9 g
Sól: 0,01 g
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana