Szybki podgląd
14,90 zł
Znane i cenione od wielu lat orzechy laskowe do dziś wiodą prym wśród smakoszy bakalii tego rodzaju. Można je zajadać w połączeniu z wieloma potrawami, jako krem, ale i jako samodzielną przekąskę. I choć są bardzo kaloryczne, to jednak dostarczają naszemu organizmowi szereg drogocennych witamin i minerałów. Być może z tego powodu uważa się, że naprawdę warto serwować je na co dzień i od święta.
Witaminy, które zdają się najcenniejsze w orzechach laskowych, to oczywiście te z grupy E i B. Dlaczego? Bo ich zbawienny wpływ zarówno na cerę, jak i układ pokarmowy czy nerwowy został wielokrotnie udowodniony.
Witaminy zawarte w orzechach i ich odżywcze właściwości
Witamina E, to główny powód, dla którego powinno się włączyć orzechy laskowe do diety. Dzięki niej, w naturalny sposób jesteśmy bowiem w stanie zadbać o kondycję naszej skóry. Cera staje się w wówczas promienna i nabiera odpowiedniego kolorytu. To jednak to nie wszystko. Z pomocą wspomnianej witaminy możemy redukować też problemy z koncentracją, co jest szczególnie istotne, jeśli nadal się uczymy. Niedobory witaminy E w organizmie dają o sobie znać poprzez osłabione mięśnie, słabszy wzrok i problemy z płodnością. Jeśli więc zauważymy niepokojące symptomy, zadbajmy o jej naturalne dostarczenie.
Poza tym, orzechy laskowe, to również źródło witamin z grupy B. A te odpowiedzialne są, jak wiadomo za odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Co więcej, obecna w orzechach witamina B9, czyli kwas foliowy powinna być przyjmowana przez kobiety planujące zajście w ciąże. Jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje dla płodu. Przyszłe mamy muszą o tym pamiętać.
Orzechy laskowe — jak obierać, gdzie kupować i do czego stosować?
Jeśli kupujemy produkt gotowy, starajmy się, aby wybrać ten, który proponuje nam orzechy nieobrane. Istnieje bowiem całkiem duże prawdopodobieństwo, że w wersji obranej, bakalie mogą okazać się złej jakości, nieświeże lub zwyczajnie spleśniałe. Przechodząc w domu do ich obierania, można sobie zresztą cały ten proces znacznie ułatwić. Wystarczy bowiem włożyć orzechy do rozgrzanego piekarnika, w którym po chwili same zaczną pękać.
Jeśli chodzi zaś o zastosowanie, to ono zależy tak naprawdę od naszych potrzeb i preferencji. Orzechy laskowe możemy jeść jako samodzielną przekąskę, ale też dodawać do musli czy domowych wypieków. Jedno jest pewne – ze względu na swój neutralny aromat i smak, orzechy tego rodzaju idealnie komponują się zarówno z danami słodkimi, jak i słonymi czy nawet pikantnymi.
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 2749 kJ / 666 kcal
Białko: 14,4 g
Węglowodany (w tym cukry): 6 g (3,7 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 63 g (4,51 g)
Błonnik: 8,9 g
Sól: 0,01 g
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana