Szybki podgląd
119,90 zł
OstroVit Vit&Min + Ashwagandha to kompleksowy suplement diety, który zawiera aż 19 cennych związków - witaminy, składniki mineralne oraz ashwagandhę. To preparat dostępny w formie łatwych do połknięcia tabletek, stworzony z myślą o osobach, którym zależy na uzupełnieniu codziennej diety w wartościowe substancje.
Ashwagandha - ekstrakt z korzenia rośliny należącej do rodziny psiankowatych, nazywanej również witanią ospałą lub żeń-szeniem indyjskim. Korzeń ashwagandhy wyróżnia się bogactwem cennych substancji, stanowiąc m.in. źródło witanolidów. W preparacie OstroVit wykorzystano ashwagandhę KSM-66, czyli najlepiej przebadany ekstrakt z witanii ospałej dostępny na rynku. W przeciwieństwie do powszechnie wykorzystywanych w przemyśle ekstraktów z liści ashwagandhy, KSM-66 wytwarzany jest wyłącznie z korzeni rośliny, czyli części, które zawierają największe ilości cennych składników, co pozytywnie wpływa na jakość suplementu diety.
Witaminy to substancje egzogenne, które muszą być dostarczane do ustroju wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie jest zdolny do ich samodzielnej produkcji. To związki, które nie pełnią funkcji odżywczych ani energetycznych, a mimo to są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W preparacie OstroVit można znaleźć witaminy, takie jak witamina A, witamina C, witamina E, witamina D, a także witaminy z grupy B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, biotynę i witaminę B12.
Składniki mineralne to grupa pierwiastków odżywczych, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane do ustroju z zewnątrz, wraz z codziennym pożywieniem i/lub suplementami diety. To związki, które nie stanowią źródła energii, jednak są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W suplemencie diety OstroVit wykorzystano składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, mangan, miedź, jod i selen w wysoce biodostępnych postaciach.
Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, z kolei witamina C wspiera właściwą produkcję kolagenu w celu zapewnienia optymalnego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, zębów, dziąseł i skóry. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz we właściwej pracy mięśni, a witamina E wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Witaminy z grupy B, takie jak np. tiamina czy ryboflawina przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, z kolei miedź wspomaga utrzymanie właściwej pigmentacji skóry i włosów. Mangan pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych, natomiast żelazo wspiera utrzymanie optymalnych funkcji poznawczych. Jod przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, selen wspiera właściwą pracę tarczycy, a cynk wspomaga optymalną syntezę DNA.
Dawkowanie: Spożywać 1 porcję (2 tabletki) dziennie. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.
Składniki: | w porcji (2tab.) |
---|---|
Ekstrakt z korzenia ashwagandhy KSM-66: | 200 mg |
- w tym witanolidy (5%) | 10 mg |
Witamina C | 20 mg |
Niacyna | 4 mg |
Żelazo | 3.5 mg |
Witamina E | 3 mg |
Cynk | 2.5 mg |
kwas pantotenowy | 1.5 mg |
Mangan | 0.5 mg |
Ryboflawina | 0.35 mg |
Witamina B6 | 0.35 mg |
Tiamina | 0.275 mg |
Miedź | 0.25 mg |
Witamina A | 200 μg |
Kwas foliowy | 50 µg |
Jod | 37.5 µg |
Selen | 13.75 µg |
Biotyna | 12.5 µg |
Witamina D | 1.25 μg |
Witamina B12 | 0.625 µg |
Sole magnezowe kwasu cytrynowego, ekstrakt z korzenia ashwagandhy (Withania somnifera L. Dunal) - KSM-66 Ashwagandha® standaryzowany na 5% witanolidów, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; węglan wapnia, maltodekstryna, kwas L-askorbinowy, skrobia, diglicynian żelaza (II), pikolinian cynku, octan DL-alfa tokoferylu, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych; heksanikotynian inozytolu, diglicynian manganu, L-selenometionina, diglicynian miedzi, octan retinylu, D-pantotenian wapnia, cholekalcyferol, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, D-biotyna, cyjanokobalamina. Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki, ryby. |