Wybierz PayPo i zapłać za 30 dni | Darmowa wysyłka od 249zł!  

Zamówienia złożone do godziny 12:00 wysyłamy tego samego dnia!

Strona główna / Żywność funkcjonalna / Nutura Maltitol Słodzik Stołowy - 1000g

Nutura Maltitol Słodzik Stołowy - 1000g

Producent: Nutura

Cena:
21,99 zł

To doskonałe i niskokaloryczne zastępstwo dla tradycyjnego cukru. Maltitol to związek chemiczny z rodziny alkoholi cukrowych - polioli. Należy do tej samej grupy co ksylitol czy erytrytol. Pozyskuje się go z maltozy - dwucukr...

Ocena:

Maltitol - bezkarna słodycz na co dzień

 

Warto wiedzieć, że maltitol w smaku wykazuje niemal taką samą słodycz jak biały cukier, jednak jego wartość energetyczna jest o 50% niższa.

 

Do innych właściwości maltitolu należy jego termostabilność, co oznacza, że nie ulega rozkładowi i nie traci swoich cech przy niskich lub wysokich temperaturach. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i zachowuje wysoką lepkość, co stanowi duży plus w procesie produkcji żywności.

 

Gdzie znajdziemy maltitol?

 

Jest to substancja obecna w wielu naturalnych składnikach, na przykład w zbożach (między innymi w ziarnach kukurydzy). Często jednak uzyskuje się go w procesie redukcji odpowiednich cukrów. Warto mieć świadomość, że nie zawiera w sobie żadnych sztucznych dodatków.

 

Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Z powodzeniem można go używać do gotowania i pieczenia. W procesie obróbki termicznej nie brązowieje, a więc nie ulega karmelizacji. Po dodaniu do potrawy, nadaje jej kremową konsystencję.

 

Do zalet maltitolu należy również to, że, chcąc zastąpić nim zwykły cukier z przepisu, nie musimy zmieniać proporcji, ponieważ jest on bardzo zbliżony do tradycyjnej substancji słodzącej.

 

Maltitol - bezpieczny w rozsądnych ilościach

 

Jest to substancja w pełni bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Mogą jej używać nawet osoby cierpiące na celiakię czy nietolerancję laktozy. Z powodzeniem sprawdzi się również w czasie stosowania różnych rodzaju diet, na przykład przy diecie niskokalorycznej czy bezglutenowej.

 

Podobnie jak w przypadku ksylitolu, także i maltitol należy spożywać z umiarem. Producenci ostrzegają przed jego przeczyszczającym działaniem, które może być spowodowane tym, że substancja ta działa na organizm inaczej niż tradycyjny cukier. Różnica bierze stąd, że alkohole cukrowe nie są hydrolizowane do glukozy, jednak mogą ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym, co przy zbyt dużym spożyciu może prowadzić do biegunki lub wzdęć.

 

Bezpieczna ilość maltitolu w ciągu dnia nie powinna przekraczać 50 gramów. Jeśli stwierdzimy u siebie nadwrażliwość na maltitol, zaleca się spożycie go tylko w połączeniu z innymi produktami spożywczymi.

  • Brak opinii