Szybki podgląd
49,90 zł
Orzechy nerkowca to najsłodsze ze wszystkich orzechów. Są wyjątkowo miękkie w porównaniu z innymi orzechami. Znakomicie komponują się z daniami w stylu tajskim, np. smażoną wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym, czy inspirowanymi kuchnią wschodnią, jak pilaw z kurczakiem i kalafiorem. Ich słodki i delikatnie maślany smak odpowiednio podkreśli każdą potrawę. Swoją nazwę zawdzięczają swojemu charakterystycznemu kształtowi przypominającemu nerkę. Orzechy nerkowca rosną głównie w tropikach Ameryki Południowej zaś najsmaczniejsze i największe pochodzą z Brazylii. Posiadają niezwykle dużo właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawierają bardzo dużo białka, witamin A, E, K, B i D oraz składników mineralnych takich jak potas i magnez oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na nasz układ krążenia. Są w szczególności polecane dla wegan i wegetarian. Kolejną zaletą jedzenia nerkowców jest ich dobroczynny wpływ na naszą cerę, dzięki zawartości cynku i selenu.
Nerkowce przez to, że posiadają niski indeks glikemiczny mogą stanowić słodką (są najsłodszymi orzechami), pyszną i zdrową przekąskę. Koniec z wyrzutami sumienia podczas chrupania przed TV. Nie tylko orzech nerkowca może stanowić element potrawy czy przekąskę, z tzw. jabłka nanerczowego powstają różne produkty, między innymi soki, marmolady czy dżemy.
Kraj pochodzenia: Indie, Tanzania, Mozambik, Wietnam.
- tłuszcze nasycone | 7,8 g |
---|---|
Węglowodany | 29,4 g |
- cukry | 5,9 g |
Białko | 18,2 g |
Wartość energetyczna | 2456 kJ / 591 kcal |
Sól | 25,0 mg |
Składniki: | w 100g |
Tłuszcz | 43,8 g |
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana