Szybki podgląd
119,90 zł
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze udział we wchłanianiu fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego, utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi. Bierze również udział w procesie podziału komórek. Właściwy poziom witaminy D w organizmie przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i kości oraz utrzymania prawidłowej pracy mięśni.
Witamina D obecna jest w różnych pokarmach, które spożywane są na co dzień. Jednak w przypadku niewystarczającej dodatkowej produkcji tej substancji (w skórze pod wpływem promieni UV) samo dostarczanie jej z pożywieniem nie jest dostateczne, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu, dlatego specjaliści zalecają suplementację witaminy D.
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) znana jest już od starożytności. Wymieniono ją nawet w bibilijnej Księdze Izajasza. Początkowo była używana jako przyprawa, potem jako surowiec leczniczy. Nasiona czarnuszki zawierają do 40% oleju, saponiny, alkaloidy, terpeny, białka. Olej z nasion czarnuszki jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: jednonienasyconego kwasu oleinowego i wielonienasyconego kwasu linolowego. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Ponadto olej z nasion czarnuszki wspomaga utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.Skutki niedoboru witaminy D:
złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego;
problemy w funkcjonowaniu układu nerwowego;
stany zapalne skóry;
obniżenie odporności;
wypadanie zębów;
choroby autoimmunologiczne
osteoporoza, osteomalacja (rozmiękanie kości)
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
1 kapsułka, po posiłku. Kapsułkę należy popić wodą.