Data ważności: 04.2024r
OstroVit Soy Protein Isolate 390g Białko Sojowe
Białko to makroskładnik, który stanowi podstawową strukturę organizmów żywych. To wielkocząsteczkowy związek chemiczny zbudowany z reszt aminokwasowych, które połączone są wiązaniami peptydowymi.
Wśród białek można wyróżnić proteiny pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Pełnowartościowe białka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (EAA), czyli takie, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też muszą być dostarczane do ustroju z zewnątrz, wraz z codzienną dietą lub w postaci suplementów. Do EAA można zaliczyć związki takie jak np. tryptofan, treonina czy metionina. Wśród aminokwasów egzogennych można wyróżnić również aminokwasy rozgałęzione (BCAA), czyli substancje, których metabolizm zachodzi bezpośrednio w mięśniach, co zwiększa ich atrakcyjność szczególnie wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. W skład aminokwasów rozgałęzionych wchodzą związki, takie jak izoleucyna, leucyna oraz walina. Niepełnowartościowe białka to natomiast struktury, które nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych, dlatego też ważne jest odpowiednie łączenie spożywanych produktów, aby dostarczyć do ustroju wszystkie cenne związki.
Właściwości składników zawartych w OstroVit Izolat Białka Sojowego:
- Białko obecne w preparacie przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej
- pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej
- makroskładnik wspiera utrzymanie zdrowych kości
Sposób użycia: Porcję 30 g (2.5 miarki) wymieszać w 300-350 ml wody. Spożywać 1 raz dziennie po treningu.
Składniki: 100% izolat białka sojowego (zawiera dwutlenek siarki i siarczyny).
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki, ryby.