Szybki podgląd
49,90 zł
Orzechy pistacjowe czyli potocznie pistacje uprawiane są przede wszystkim na Bliskim Wschodzie, w Grecji oraz Stanach Zjednoczonych (Kalifornia). Towarzyszą człowiekowi od bardzo dawna, ich ślady znaleziono w wykopaliskach prowadzonych w tureckich grotach sprzed 9000 lat. Obecnie wykorzystywane są jako pyszna przekąska, dodatek do deserów, ciast i innych dań, występują również w postaci masła/miazgi. Pistacje zawierają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów, ponadto są skarbnicą białka, beta-karotenu (witamina A), jak również witamin B6 i B1 mających zbawienny wpływ na układ nerwowy, obniżają cholesterol, ciśnienie i cukier. Zważywszy na fakt, iż mają niski indeks glikemiczny (IG=15) mogą zagościć w diecie diabetyków.
Pistacje mają niezwykle pozytywy wpływ na wzrok oraz znaczne zmniejszenie ryzyka wystąpienia plamki żółtej – a to wszystko za sprawą luteiny i zeaksantyny. Posiadają również właściwości antynowotworowe wynikające z zawartości gamma-tokoferolu. Ich walory smakowe nie podlegają dyskusjom. Któż z nas nie rozsmakował się w lodach pistacjowych, włoskim cannoli czy w naszej 100% miazdze pistacjowej?
Kraj pochodzenia: Iran, USA
- tłuszcze nasycone | 5,4 g |
---|---|
Węglowodany | 28 g |
Białko | 20,6 g |
Wartość energetyczna | 2551 kJ / 615 kcal |
Sód | 1,0 mg |
Cukry | 7,6 g |
Tłuszcz | 44,4 g |
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana