Szybki podgląd
49,90 zł
Orzechy włoskie mają opinię najzdrowszych ze wszystkich orzechów, ale są również najbardziej kaloryczne (650 kcal/100g). Posiadają dużą zawartość kwasu foliowego, są zatem pożądanym elementem diety ciężarnych kobiet. Orzechy włoskie zalecane są wszystkim osobom, które nie jedzą ryb i mięsa, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasów omega-3 oraz białka. Potrafią skutecznie zastąpić wspomniane mięsne produkty. Obniżając ciśnienie, poziom złego cholesterolu oraz zmniejszając lepkość krwi mają bardzo niesamowicie korzystny wpływ na układ krążenia.
Zawarty w orzechach włoskich koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca. Podobnie jak wiele innych orzechów, ze względu na znaczną ilość fosforu, wpływają stymulująco na pracę mózgu. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Co ciekawe, tuż obok rozlicznych właściwości prozdrowotnych samych orzechów, zbawienne funkcje pełnią również liście orzecha włoskiego, z których wywar łagodzi zatrucia i biegunki.
Kraj pochodzenia: Chile
- tłuszcze nasycone | 6,1 g |
---|---|
Węglowodany | 13,7 g |
- cukry | 2,6 g |
Białko | 15,2 g |
Wartość energetyczna | 2957 kJ / 716 kcal |
Sód | 2,0 mg |
Składniki: | w 100g |
Tłuszcz | 65,2 g |
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana