Szybki podgląd
16,90 zł
Orzechy laskowe to najbardziej popularne orzechy w naszej strefie klimatycznej. Są uwielbiane przez sportowców ponieważ dają mnóstwo energii i są wyjątkowo pożywne (625 kcal w 100g). Często wykorzystywane są do produkcji słodyczy, stając się składnikiem czekolad czy batonów a w naszym kuchennym zaciszu stają się dodatkiem do ciast oraz deserów. Stanowią istotny element musli i granoli. Zawierają w sobie ogrom pożytecznych składników odżywczych takich jak: białka, lipidy czy błonnik oraz minerały – żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk jak również retinol. Są prawdziwą skarbnicą kwasu foliowego (witamina B9) oraz witaminy E, dzięki czemu są zalecane w diecie przyszłych mam. Nie należy zapominać o ich właściwościach przeciwmiażdżycowych wynikających z obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu LDL i podnoszących poziom korzystnej dla naszego zdrowia frakcji HDL.
Orzechy laskowe stanowią również bogate źródło witaminy B1 wspierającej gojenie się ran i układ nerwowy. Warto zaznaczyć , że owoc leszczyny to nie jedyny produkt tego drzewa, który można wykorzystać – okazuje się bowiem, że napar z młodych liści jest z powodzeniem wykorzystywany do leczenia niektórych schorzeń.
Nie zawsze otwarcie skorupki orzecha laskowego przychodzi z łatwością, jest na to jednak dość łatwy sposób. 10 minut w rozgrzanym piekarniku i skorupka sama zacznie pękać i wtedy już bez żadnego problemu można przystąpić do konsumpcji.
Kraj pochodzenia: Turcja, Gruzja, Azerbejdżan
- tłuszcze nasycone | 4,5 g |
---|---|
Węglowodany | 7 g |
- cukry | 4,3 g |
Białko | 15 g |
Wartość energetyczna | 2698 kJ / 654 kcal |
Sól | 0,0 mg |
Składniki: | w 100g |
Tłuszcz | 60,7 g |
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana