Essensey Cynk Organiczny 15mg 120kaps. Zinc
Suplement diety ESSENSEY CYNK ORGANICZNY zawiera cynk, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zachowaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów.
- wysoka porcja - 15 mg to maksymalna ilość cynku w dziennej porcji jaka została wskazana w uchwale Zespołu do spraw suplementów diety
- pokrywa 150% zapotrzebowania na cynk dziennie - 150 % RWS*
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- idealny dla wegetarian ze względu na kapsułkę celulozową
⇒ Najważniejsze funkcje
Cynk pełni w organizmie ludzkim wiele funkcji. Do najważniejszych można zaliczyć wsparcie układu odpornościowego, pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
⇒ Cynk a funkcje poznawcze
Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych1. Spełnia on rolę modulatora przekaźnictwa synaptycznego a największą jego zawartością charakteryzuje się mózg3.
⇒ Rola cynku w płodności
Cynk jest uważany za jeden z najważniejszych pierwiastków wpływających na płodność4. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych, a także w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
⇒ Źródła cynku
Cynk jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków śladowych w ludzkim ciele, ale nie może być magazynowany w znacznych ilościach i dlatego wymaga regularnego przyjmowania wraz z pożywieniem. Cynk znajduje się w produktach roślinnych (np. roślinach strączkowych, orzechach) oraz zwierzęcych (m.in. miesie, rybach), ale łatwiejszą przyswajalnością charakteryzuje się ta druga grupa. Dodatkowo przyswajanie cynku może zwiększać także witamina A. Cynk dostępny jest również w formie suplementów diety.
Dawkowanie: Przyjmować 1 kapsułkę dziennie, popijając odpowiednią ilością płynu, po posiłku.
Składniki:
|
w 1kaps.
|
Cynk
|
15 mg
|
Składniki: maltodekstryna, otoczka kapsułki [substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza)], 22 % cynk (glukonian cynku), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych).
Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.