Szybki podgląd
49,90 zł
Orzechy ziemne lub laskowe, które tak chętnie kupujemy, nie wyczerpują oferty bakalii tego rodzaju. Nie warto więc zawsze ograniczać się do znanych i lubianych produktów, tylko spróbować czegoś, co choć wydaje się dość egzotyczne, to jednak w kuchni może nas naprawdę zaskoczyć. Orzechy makadamia, stanowią tego najlepszy przykład.
Ze względu na swój specyficzny maślany smak nie tylko urozmaicą wiele dań, ale i przez swoje wartości odżywcze i niepodważalne właściwości zdrowotne, przyczynią się do zachowania zdrowia.
Orzechy makadamia, jako broń w walce z cukrzycą i złym cholesterolem
Dzięki regularnemu spożywaniu orzechów makadamia jesteśmy w stanie kontrolować poziom glukozy i złego cholesterolu. Co więcej, ich włączenie do diety zapobiega również wielu chorobom układu krążenia. Jako naturalny środek do walki z podstępnymi schorzeniami, orzechy makadamia stanowią więc produkt, który nie przesadzając – może ratować życie.
To zresztą potwierdzają badania amerykańskich specjalistów. Regularne spożywanie posiłków, które w swym składzie mają omawiane orzechy, zmniejsza ryzyko śmierci z różnych powodów nawet o 20%. Poza tym produkt jest też zalecany kobietom w ciąży. Dlaczego? Ponieważ najprawdopodobniej spożywanie go w stanie błogosławionym, przyczynia się do zminimalizowania ewentualnej alergii u dziecka narodzonego.
Zastosowanie w kuchni, ale i w łazience!
Ze względu na swój subtelny, maślany smak orzechy makadamia idealnie komponują się z wszelkimi rodzajami wypieków. Stanowią doskonały dodatek do ciast, tortów i kremów. To, że najlepiej smakują w połączeniu ze słodkimi produktami, nie znaczy jednak, że nie znajdują też zastosowania w innych kombinacjach — na przykład z czosnkiem. Poza tym olej z tego rodzaju orzechów stanowi również doskonały dodatek do wielu sałatek.
To jednak nie wszystko. Orzechy makadamia, swoje zastosowanie nie znajdują bowiem wyłącznie w kuchni. Z ich niezwykłych właściwości pełnymi garściami czerpie przecież kosmetyka. Olej z makadamii to w końcu gwarancja zregenerowanej skóry, odbudowanej warstwy lipidowej naskórka i całkowitego nawilżenia. Po jego zastosowaniu cera staje się promienna, wygładzona i bardziej elastyczna.
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 3006 kJ / 718 kcal
Białko: 7,91 g
Węglowodany (w tym cukry): 13,86 g (4,57 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 75,77 g (12,06 g)
Błonnik: 8,6 g
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana