Nutura Mąka Jaglana - 1000g
Mąka jaglana - najstarsza siostra mąki pszennej
Jest to jedna z najstarszych stosowanych w kuchni rodzajów mąk. Na uwagę zasługuje jej neutralność, która sprawia, że można zastępować nią inne produkty spożywcze uczulające lub wywołujące inne niepożądane reakcje.
Wytwarza się ją z ziaren prosa. Rośliny niezwykle odpornej na warunki atmosferyczne, która potrafi wyrosnąć do dojrzałej postaci w zaledwie 60 dni.
Mąka jaglana należy do szczególnie zdrowych składników spożywczych. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności witaminy B oraz potasu i magnezu. Cechuje ją również wysoka zawartość błonnika, która pomaga w utrzymaniu zdrowej kondycji całego organizmu. Pozwala także na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Mąka jaglana - idealny kompan do codziennego gotowania
Jest to doskonały wybór dla osób, które cierpią na różnego rodzaju dolegliwości pokarmowe. Wynika to nie tylko z faktu, że nie zawiera ona glutenu, ale również z uwagi na swój neutralny skład. Używając mąki jaglanej w codziennej diecie, zapewniamy sobie utrzymanie zdrowej równowagi.
Ilość zastosowań tej mąki jest bardzo szeroka. Możemy jej z powodzeniem używać do różnego rodzaju wypieków, na przykład ciast albo pieczywa. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zup i sosów. Ma bowiem właściwości zabielające i zagęszczające.
Warto używać mąki jaglanej do gotowania, ponieważ potrafi doskonale odkwasić i oczyścić organizm. Wysoka zawartość błonnika wpływa bardzo korzystnie na układ pokarmowy i działa udrażniająco na jelita. Co więcej, warto stosować mąkę jaglaną podczas odchudzania lub detoksykacji, ponieważ zmniejsza ona uczucie głodu.
Można ją również wykorzystać do zrobienia kaszy jaglanej, także bardzo smacznego i pożywnego produktu.
Mąka jaglana - przydatna nie tylko w kuchni
W niektórych kulturach, proso, z którego wytwarza się mąkę jaglaną, uważane jest za lekarstwo, leczące różne dolegliwości. Rozdrobnione ziarna mają właściwości chłodzące oraz przeciwzapalne. Po ugotowaniu stosowano je jako kompresy na wrzody, afty czy ropnie.