Wybierz PayPo i zapłać za 30 dni | Darmowa wysyłka od 249zł!  

Zamówienia złożone do godziny 12:00 wysyłamy tego samego dnia!

Strona główna / Sproszkowany Burak

Sproszkowany Burak

Sproszkowany Burak jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasu foliowego (B9), a także pozostałych witamin z grupy B; zawiera też znaczne ilości witaminy C, A, E i K. minerałów, głównie żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, ale znajdują się w nim także: sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, rubid, cez, kwasów organicznych, m.in. jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego związków, takich jak polifenole, karotenoidy, glikozydy, spośród których szczególnie cenna jest betanina (czerwony barwnik buraka) błonnika. Czerwony Burak (Beta vulgaris) jest popularnym warzywem. Surowcem spożywczym i leczniczym są jego: korzeń (Radix Betae vulgaris), młode liście, a także sok z korzeni buraka Succus Betae vulgaris), zawierające składniki aktywne: węglowodany (fruktozę, glukozę,sacharozę, pektyny), witaminy (z grupy B, C, E, K, PP, prowitaminę A), kwasy (szczawiowy i jabłkowy), białka i sole mineralne (związki cynku, fosforu, magnezu, potasu, rubidu, wapnia). Leczniczo stosowany w chorobach jelit, wątroby oraz przy nadciśnieniu tętniczym. Działa oczyszczająco usuwając toksyny z organizmu (obniżając poziom homocysteiny). Wzmacnia organizm, a azotany wykryte w jego korzeniu mogą wpływać na proces syntezy tlenku azotu, poprawiając ukrwienie i odżywianie tkanek, oraz przyspieszając odnowę biologiczną po wysiłku. Nasila produkcję erytrocytów oraz działa żółciopędnie.