Ekstrakt ze skrzypu polnego wpływa też na metabolizm, reguluje bowiem przemianę materii.
Ziele skrzypu zawiera duże ilości aktywnej krzemionki, flawonoidy (ekwizeterynę i izokwercytynę), saponiny oraz kwasy organiczne i garbniki.
Skrzyp polny (Equisetum arvense) jest pospolitym chwastem rosnącym na glebach kwaśnych. Jego surowcem leczniczym jest ziele skrzypu polnego (Herba Equiseti) bogate źródło dlawonoidów, minerałów (potas, magnez, krzemionka rozpuszczalna w wodzie), kwasy organiczne, saponiny, fitosterole, garbniki, karoteny oraz kwas askorbinowy (witaminę C). Ziele skrzypu polnego posiada liczne właściwości pozwalające na utrzymanie organizmu w odpowiednim zdrowiu. Ma działanie diuretyczne, pobudzające metabolizm, krwiotwórcze, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, odtruwające, stosowany również w dolegliwościach stawowych. Stosowany zewnetrznie goi rany i oparzenia. Stosowanie ziela skrzypu polnego w dłuższym okresie może powodować niedobory witaminy B1 (zawiera antywitaminę B1). Szczególne zalecane używanie preparatów skrzypu polnego dla kobiet przy obfitych krwawieniach macicznych oraz dla osób starszych w chorobach wrzodowych.