Tryptofan to aminokwas niezbędny, który jest prekursorem serotoniny i melatoniny. Ich odpowiedni poziom wpływa na poprawę nastroju, dobre samopoczucie, pośrednio odpowiada także za jakość snu. Z uwagi na dietę ubogą w ten aminokwas, ważne jest świadome wybieranie właściwych produktów, które w jak największym stopniu pomagają w uzupełnieniu tego aminokwasu.
Niedobór tryptofanu w diecie może objawiać się spadkami nastroju, zahamowaniem wzrostu, niedokrwistością, spadkiem poziomu białka we krwi (hipoproteinemią), utratą owłosienia, stwardnieniem skóry, okołorogówkowym wzrastaniem naczyń, stłuszczeniem wątroby, degeneracją kanalików nasiennych u mężczyzn, degeneracją mięśni gładkich i zahamowaniem laktacji.
Nadmiar tryptofanu w organizmie może być wynikiem nadużywania suplementacji i przejawia się nudnościami i wymiotami, bólami głowy, sennością, suchością w ustach, zaburzoną koordynacją ruchów i niewyraźnym widzeniem.
Dawkowanie:
dla niemowląt do 12. miesiąca życia – 13 mg na kilogram masy ciała,
dla dzieci od 1. do 3. roku życia – 8 mg/kg m.c.,
dla dzieci od 4. do 13. roku życia – 6 mg/kg m.c.,
dla chłopców od 14. do 18. roku życia – 6 mg/kg m.c.,
dla dziewcząt od 14. do 18. roku życia – 5 mg/kg m.c.,
dla osób dorosłych – 5 mg/ kg m.c.