Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili.
Kapsaicyna pobudza produkcję soków trawiennych, niweluje zaparcia oraz zmniejsza wzdęcia. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne, wspomaga układ pokarmowy i odpornościowy.
Kapsaicyna, flawonoidy i witaminy znajdujące się w papryczkach tworzą doskonałą mieszankę o właściwościach antyoksydacyjnych. Kapsaicyna pomaga obniżyć zawartość „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie ostrej papryki wspomaga pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, uelastycznia naczynia krwionośne, a także spowalnia postęp procesów miażdżycowych.
Kapsaicyna wspomaga proces odchudzania. Hamuje apetyt, kontroluje przetwarzanie węglowodanów i wpływa korzystnie na tempo spalania tłuszczu w organizmie. Spożywanie papryki jest korzystne przed treningiem fizycznym, gdyż kapsaicyna ułatwia spalanie kalorii. Rutynowe spożywanie papryki o ogólnej minimalnej zwartości kapsaicyny około 0,25% pozwala zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10–15% dziennie.
Kapsaicyna właściwości:
antynowotworowe,
antyoksydacyjne,
przeciwbólowe,
odchudzające,
przeciwzapalne,
termoregulacyjne,
przeciwbakteryjne.