Strona główna / Witamina E

Witamina E

Witamina E zwana jest witaminą płodności i młodości, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym wynikającym z działania wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu oraz powstawanie chorób. Witamina E, czyli α-tokoferol, w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim witamina E posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Ponadto witamina E hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witaminę E znajdziemy m.in. w:  olejach roślinnych (najwięcej jest jej w rzepakowym, sojowym i słonecznikowym),  orzechach laskowych,  migdałach,  żółtkach jajek,  kapuście białej,  kiełkach,  nasionach zbóż,  szpinaku.