Chrom na III i na VI stopniu utlenienia jest dostarczany do organizmu człowieka zarówno w formie pokarmu, jak i wraz z wodą oraz powietrzem atmosferycznym . Jony na niższym stopniu utlenienia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego z nas. Bez nich nie dojdzie do właściwego przebiegu metabolizmu węglowodanów, lipidów i cholesterolu.
Chrom wspomaga metabolizm, a więc i spalanie tłuszczu. Przyjmowanie chromu zmniejsza apetyt na słodycze, który zwykle pojawia się jakiś czas po posiłku. Wspomagany chromem metabolizm węglowodanów i tłuszczów jest przydatny u osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy.
chrom wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy, czyli odpowiada za metabolizm glukozy w organizmie. Chrom jest mikroelementem, na którego zapotrzebowanie dorosłego człowieka mieści się w granicach: 50 - 200 mcg (mikrogramów).
suplementacja chromem stosowana jest w terapii schorzeń: cukrzycy, hipoglikemii oraz w stanach podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów krwi.
chrom znajduje się w jak najmniej przetworzonych kaszach, ziarnach zbóż, chlebie pełnoziarnistym, wątrobie, wołowinie, sałacie, zielonym groszku, brokułach i innych.