Poliole to alkohole cukrowe lub inaczej alkohole wielowodorotlenowe, należą do węglowodanów. Ich budowa jest bardzo podobna do cukrów. Niemal każdy cukier prosty występujący w przyrodzie posiada swój odpowiednik z grupy polioli.
Poliole to dość różnorodna grupa substancji odżywczych. Zalicza się do nich wiele związków, a siedmiu z nich używa się do słodzenia żywności: sorbitol, mannitol, ksylitol, erytrytol, izomalt, laktitol i maltitol.
Poliole możemy podzielić na proste alkohole wielowodorotlenowe, do których zaliczają się: sormitol, mannitol, ksylitol i erytrytol oraz poliole złożone: izomalt, maltitol, laktitol. Poliole złożone składają się cząsteczki cukru połączonej z alkoholem wielowodorotlenowym. I tak izomalt to mieszanina związku glukozy z mannitolem lub sorbitolem, laktitol to połączenie galaktozy z sorbitolem, a maltitol to połączenie glukozy z sorbitolem.