Główna rola L-karnityny sprowadza się do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie zostają przetworzone w energię. Ponadto uczestniczy w metabolizmie węglowodanów oraz niektórych aminokwasów rozgałęzionych. Wpływa także na aktywność hormonów tarczycy oraz testosteronu.
L-karnityna ma duże znaczenie również dla sportowców. L-karnityny ułatwia usuwanie cząsteczek mleczanu, które pojawiają się w trakcie nadmiernego wysiłku. Pozwala to zapobiec gromadzeniu się nadmiaru kwasu mlekowego, pomagając wyeliminować zmęczenie oraz utrzymać produkcję ATP na optymalnym poziomie.
L-karnityny przyczynia się do większego wykorzystania tłuszczów i prowadzi do wzrostu wytwarzanej energii. Dzięki tej funkcji wzrost L-karnityny w organizmie może przyczynić się do zahamowania lub zmniejszenia tworzenia tkanki tłuszczowej oraz poprawy tolerancji wysiłkowej.
Dawkowanie:
ok. 2 g dziennie.