Lukrecja (Glycyrrhiza Glabra) jest rośliną zielną pochodzącą z Azji, uprawianą również w Polsce. Surowcem jest korzeń lukrecji (Radix Glycyrrhizae) pozbawiony kory (wraz z jego rozłogami). Zawiera szereg aktywnych związków: betainę, cholinę, fitosterole, flawonoidy, izoflawonoidy, kwaśne polisacharydy, manitol, saponiny trójterpenowe, węglowodany i związki kumarynowe. Wykazuje działanie antynowotworowe, gojące, odpornościowe, przeciwalergiczne, przeciwrzodowe, przeciwskurczowe, przeciwzapalne. Wpływa pozytywnie na kości i stawów oraz skóry. Zwiększa, poprzez wpływanie na stopień nawodnienia, wydajność mięśni szkieletowych. Stosowany w leczeniu chorób wrzodowych żołądka, zmniejszając wydzielanie się kwasu solnego i dwunastnicy, nieżytach przewodu pokarmowego, zapaleniach jamy ustnej, gardła i oskrzeli bez ograniczeń wiekowych, pod warunkiem stosowania przepisanych przez lekarza dawek (nadmiar leków i przekroczenie czasu ich używania może spowodować skutki uboczne w postaci zatrzymania jonów sodu i wody w organizmie) oraz wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na potencjał estrogeny może być stosowany przez kobiety.
Właściwości:
Działa bakteriobójczo,
Zawiera saponiny, flawonoidy oraz kwasy organiczne,
Łagodzi stany zapalne,
Działa regenerująco,
Zawiera glicyryzynę oraz izoanguston A, które wykazują właściwości wspomagające hamowanie wzrostu nowotworów.