Szybki podgląd
79,90 zł
Essensey Multivit dla Niego + Biotyna dostarcza solidną dawkę magnezu i witaminy D, sprzyja prawidłowej pracy tkanki mięśniowej, nawet podczas intensywnego wysiłku. Natomiast cynk wspiera utrzymanie odpowiedniego funkcjonowania układu hormonalnego i poziomu testosteronu we krwi, co przekłada się na optymalizację rozwoju i regeneracji pożądanej masy mięśniowej. Dodatkowo, ryboflawina, witamina B6 i magnez przyczyniają się do redukcji uczucia zmęczenia i znużenia, co jest szczególnie wartościowe podczas okresów wzmożonego wysiłku fizycznego. Wszystko to dostępne w wygodnej formie kapsułek.
Znana jest również jako tiamina. To pierwsza odkryta witamina, która została wyodrębniona z otrąb ryżowych w 1912 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka3. Pełni w organizmie wiele funkcji - pomaga w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, wspiera metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcje psychologiczne1.
Nazywana jest również ryboflawiną. Wyizolowana została po raz pierwszy w 1933 roku z drożdży, białka jaja kurzego i serwatki mlecznej3. Bogatym źródłem żywieniowym ryboflawiny są produkty mleczne, jaja, grzyby, pietruszka, pszenica i wołowina3. Ryboflawina wspiera zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, wspomaga prawidłowe widzenie oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym1.
Jej inne nazwy to witamina PP oraz niacyna. Dobrym źródłem żywieniowym niacyny są orzeszki ziemne, papryka, cielęcina, mięso królika i ryby3. Niacyna wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia1.
Określana jest również jako kwas pantotenowy. Witamina B5 wyizolowana została w 1931 roku podczas badań nad czynnikami powodującymi wzrost drożdży3. Kwas pantotenowy wspiera metabolizm energetyczny i sprawność umysłową oraz może przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia1.
Powszechnie określana jest jako pirydoksyna. Jest witaminą, która bierze udział w ponad 150 reakcjach biochemicznych w organizmie człowieka4. Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, wspiera układ odpornościowy oraz prawidłową produkcję krwinek czerwonych.
Kwas foliowy (inaczej witamina B9) i jego pochodne należą do grupy folianów. Związki te charakteryzują się podobną aktywnością biologiczną, ale kwas foliowy jest najbardziej stabilnym i najlepiej przyswajalnym związkiem z tej grupy. Kwas foliowy przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Określana jest powszechnie jako kobalamina. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy mięso przeżuwaczy, drób, ryby, skorupiaki, mleko, jaja, podroby i sery. Witamina B12 wspomaga zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny oraz pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Powszechnie nazywana jest również jako witamina B7 lub H. Znajduje się w wielu produktach spożywczych np. żółtku jaja, warzywach liściastych, rybach, pomidorze, migdałach czy serze. Biotyna wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga prawidłowy metabolizm makroskładników oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry i włosów.
Nazywana jest również kwasem askorbinowym i zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ma wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm człowieka8. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia znużenia i zmęczenia, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomaga układ odpornościowy.
Witamina E zaliczana jest do antyoksydantów - wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i naturalnie występuje w olejach roślinnych, rybach, kiełkach pszenicy, produktach pełnoziarnistych i nasionach.
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Znajduje się np. w tłustych rybach, wątrobie, produktach mlecznych i jajach. Jej prekursorami, są karotenoidy, które występują w warzywach i owocach. Witamina A wspiera prawidłowy metabolizm żelaza, widzenie, a także funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina D występuje jako witamina D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol). Witamina D2 znajduje się głównie w produktach pochodzenia roślinnego, a D3 zwierzęcego - tłustych rybach morskich, olejach rybich, jajach czy wątrobie. Może być też syntetyzowana w skórze podczas ekspozycji na promienie słoneczne. Witamina D wspiera układ odpornościowy oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni, kości i zębów.
L-arginina to aminokwas zasadowy, który zaliczany jest do aminokwasów względnie egzogennych, czyli takich, które w organizmie zdrowej osoby dorosłej mogą być wytworzone w ilości pokrywającej dzienne zapotrzebowanie. Znajduje się również w żywności np. w owocach morza, orzechach, nasionach, algach czy mięsie.
Korzeń maca pochodzi z Ameryki Południowej i zawiera w swoim składzie liczne witaminy, składniki mineralne oraz sterole rośline17. Maca wspiera płodość i potencję2. Pomaga w zachowaniu naturalnej aktywności seksualnej i wspomaga pożądanie seksualne. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu optymalnej wytrzymałości i witalności.
DAA czyli kwas D-Asparaginowy to endogenny aminokwas, który syntetyzowany i metabolizowany jest w ludzkim organizmie. Kwas D-Asparaginowy bierze udział w wielu procesach biochemicznych, gdzie jest m.in neurotransmiterem.
Tauryna to organiczny związek zaliczany do aminokwasów siarkowych. Nie tworzy wiązań z innymi aminokwasami i z tego powodu występuje w organizmie głównie w stanie wolnym. Syntetyzowana jest z innego aminokwasu - cysteiny. Jest związkiem endogennym, ale w niektórych stanach fizjologicznych jej synteza w organizmie może być niewystarczająca, dlatego konieczne jest dostarczenie tauryny z dietą. W żywności znajduje się głównie w produktach zwierzęcych: mięsie, rybach i owocach morza.
To jeden z najważniejszych jonów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wchodzi w skład chlorofilu, dlatego w dużej ilości znajduje się w warzywach zielonych, ale można go znaleźć również w strączkach, orzechach i zbożach. Magnez wspiera równowagę elektrolitową, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i mięśni, a także przyczynia się do zmniejszenie uczucia zmęczenia.
Cynk wspiera układ odpornościowy i pomaga zachować zdrowe kości, skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo wspomaga wzrok, wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, płodność i prawidłowe funkcje rozrodcze.
Dawkowanie:
Przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając odpowiednią ilością wody, najlepiej w trakcie posiłku. Nie stosować dłużej niż 3 miesiące.
Witamina B6 | 0.7 mg |
---|---|
Składniki: | Porcja ( 2 kapsułki) |
Kwas D-asparaginowy | 100 mg |
kwas pantotenowy | 3 mg |
Witamina A | 400 µg |
L-arginina | 250 mg |
Tauryna | 100 mg |
Witamina B12 | 1.25 μg |
Biotyna | 25 µg |
Kwas foliowy | 100 µg |
Witamina B1 | 0.55 mg |
Witamina B2 | 0.7 mg |
Witamina C | 80 mg |
Witamina D3 | 2.5 µg |
Magnez | 100 mg |
Ekstrakt z korzenia Maca (Lepidium meyenii ) [4:1] | 100 mg |
Składniki: L-arginina HCl, otoczka kapsułki [substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza)], magnez (tlenek magnezu), tauryna, kwas D-asparaginowy, ekstrakt korzenia maca (Lepidium meyenii) [4:1], witaminy [witamina C (kwas L-askorbinowy), maltodekstryna, niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), ryboflawina, tiamina (monoazotan tiaminy), witamina A (octan retinylu), kwas foliowy (kwas pteroilomnoglutaminowy), biotyna (D-biotyna), witamina D (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)], cynk (tlenek cynku), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych). Produkt może zawierać mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, ryby, orzeszki ziemne i orzechy. |
Uwagi
Suplement diety.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana