Szybki podgląd
14,90 zł
Czarnuszka i jej wsparcie przy leczeniu poszczególnych schorzeń
Dzięki czarnuszce możemy skuteczniej leczyć między innymi cukrzycę. Jej działanie koncentruje się bowiem na zmniejszaniu stresu oksydacyjnego i ograniczaniu wchłaniania glukozy przez jelita.
Co więcej, przyprawa ta wykazuje również działania przeciwnowotworowe. Włączając ją do diety, możemy liczyć też na przeciwzapalne i antyoksydacyjne wspomaganie organizmu. A to z kolei zapobiega powstawaniu w nim wrzodów i chroni wątrobę.
Systematyczne spożywanie nasion czarnuszki obniża też poziom złego cholesterolu i wspiera funkcjonowanie całego układu odpornościowego. W okresie zwiększonej zachorowalności warto zatem stosować ją przy podawaniu kolejnych potraw.
W jaki sposób stosować czarnuszkę w kuchni?
O tym, że czarnuszka ma działanie prozdrowotne, już wiadomo. Jak jednak stosować ją w kuchni, by dobrze smakowała i komponowała się z serwowanymi daniami?
Przyprawę w postaci czarnuszki dodawać możemy do chleba, sosów, sałatek, pieczonych potraw mięsnych i warzyw wszelkiego rodzaju. W postaci zmielonej może zastąpić nam pieprz – zwłaszcza gdy cierpimy z powodu nawracających chorób przewodu pokarmowego i dbamy o to, by jedzenie przez nas spożywane było delikatne.
Wniosek? Nasiona czarnuszki bogate w steroidy, olejki eteryczne, sole mineralne, cynk, miedź, żelazo i potas, stanowią kuchenny dodatek, z którego lepiej nie rezygnować. Nie dość, że są przecież smaczne, to jeszcze niezwykle zdrowe.