OstroVit Omega 3-6-9
OstroVit Omega 3-6-9 - to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są syntetyzowane w ludzkim organizmie, dlatego też muszą być dostarczane do ustroju wraz z codzienną dietą lub w razie konieczności, w formie suplementów. W preparacie OstroVit wykorzystano zarówno kwas alfa-linolenowy (ALA), który można znaleźć przede wszystkim w oleju lnianym, jak i kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), czyli związki, których źródłem są głównie tłuste ryby morskie.
Kwasy tłuszczowe omega 6 to związki należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład błon komórkowych. W suplemencie OstroVit Omega 3-6-9 zastosowano kwas linolowy (LA), pochodzący z oleju słonecznikowego i z nasion lnu, który można znaleźć również w innych olejach roślinnych, np. w oleju z pestek winogron.
Kwasy tłuszczowe omega 9 to nienasycone tłuszcze, których przedstawicielem (wykorzystanym w produkcie OstroVit) jest kwas oleinowy (OA). Głównym pokarmowym źródłem związku jest oliwa z oliwek, choć kwas oleinowy występuje również w oleju rzepakowym, oleju pozyskiwanym z orzechów laskowych, oleju z nasion słonecznika czy z nasion lnu.
Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, zaliczanych do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, spośród których największą aktywność biologiczną wykazuje, wykorzystany w preparacie, D-alfa-tokoferol. To związek, który w ludzkim organizmie magazynowany jest przede wszystkim w tkance tłuszczowej, a także w nadnerczach. W żywności występuje natomiast głównie w olejach roślinnych, orzechach, pestkach i nasionach.
Właściwości:
- Pomaga usprawnić pracę centralnego układu nerwowego,
- Wspomaga lepsze funkcjonowanie błony komórkowej naszego organizmu,
- Jest głównym budulcem naszych błon komórkowych,
- Dostarcza do nich tlen oraz substancje odżywcze.
Dawkowanie:
Spożywać 1 porcję (1 kapsułka) dziennie, najlepiej po posiłku. Popijać odpowiednią ilością wody.
Składniki:
|
Porcja (1 kapsułka)
|
eikozapentaenowy EPA
|
72 mg
|
dokozaheksaenowy DHA
|
48 mg
|
Olej z nasion lnu:
|
300 mg
|
alfa-linolenowy ALA
|
150 mg
|
kwas linolowy LA
|
45 mg
|
kwas oleinowy OA
|
60 mg
|
Olej z nasion słonecznika:
|
290 mg
|
kwas linolowy LA
|
145 mg
|
kwas oleinowy OA
|
43.5 mg
|
Witamina E
|
10.5 mg 88%
|