Wybierz PayPo i zapłać za 30 dni | Darmowa wysyłka od 249zł!

7% rabatu na marki BioTech / Best Lab z kodem BIOTECH7 / BEST7

Zamówienia złożone do godziny 12:00 wysyłamy tego samego dnia!

Strona główna / Prozdrowotne / Aliness Kolagen Rybi + MSM + Wit. C 157,5g

Aliness Kolagen Rybi + MSM + Wit. C 157,5g

Producent: Aliness

Cena:
49,90 zł

Aliness Kolagen Rybi + MSM + Wit. C - 157,5g to suplement diety, który został stworzony w celu wspierania zdrowia stawów, skóry, włosów i paznokci.

Ocena:

Aliness Kolagen Rybi + MSM + Wit. C - 157,5g


Kolagen to jeden z kluczowych i najbardziej złożonych polimerów naturalnych. Cechą wyróżniającą wszystkie białka kolagenowe jest makrocząsteczka o strukturze prawoskrętnej superhelisy, która powstaje przez skręcanie trzech pojedynczych, lewoskrętnych łańcuchów polipeptydowych, z których każdy zawiera około 1000 aminokwasów.

Kolagen stanowi główny składnik macierzy zewnątrzkomórkowej, występując praktycznie we wszystkich tkankach ciała (takich jak skóra, ścięgna, chrząstki, kości, zęby, ściany naczyń krwionośnych, błony wewnątrzustrojowe), gdzie zapewnia im wytrzymałość na rozciąganie.

Oprócz swojej funkcji biomechanicznej, kolagen, poprzez interakcje ze specyficznymi receptorami, wpływa na procesy adhezji, różnicowania, wzrostu i przeżywalności komórek. Odgrywa kluczową rolę w rozwoju narządów, regeneracji tkanek i procesie gojenia ran.

Jako biologiczny polimer, kolagen jest nieustannie syntetyzowany i degradowany w przestrzeni międzykomórkowej. W zdrowym, młodym organizmie kolagen jest regularnie wymieniany (około 3 kg rocznie) i systematycznie odbudowywany. W procesie syntezy włókien kolagenowych uczestniczą m.in. estrogeny, insulina oraz hormony tarczycy, a dostępność witaminy C również pozytywnie wpływa na ten proces.

Do tej pory wyizolowano i opisano 29 typów kolagenu, różniących się strukturą, funkcją oraz rozmieszczeniem w organizmie.

Szacuje się, że około 90% kolagenu w ludzkim ciele stanowi kolagen typu I, a kolageny typu II i III są również powszechnie występujące.

Kolagen typu I można znaleźć w skórze, kościach, ścięgnach, więzadłach i rogówce. Współistnienie włókien kolagenowych typu I i kolagenu typu III nadaje tkankom elastyczność.

Wraz z wiekiem produkcja endogennego kolagenu zmniejsza się, co prowadzi do jego degradacji i utraty, a regeneracja komórek spowalnia. Czynniki takie jak promieniowanie UV, palenie tytoniu, zaburzenia hormonalne, narażenie na toksyny oraz predyspozycje genetyczne przyczyniają się do zmniejszenia ilości i wytrzymałości naturalnego kolagenu. Wszystkie te czynniki sprzyjają powstawaniu reaktywnych form tlenu (wolnych rodników), które degradują strukturę włókien kolagenowych.

Witamina C (kwas askorbinowy) jest bardzo aktywnym biologicznie związkiem, uczestniczącym w wielu kluczowych reakcjach i procesach biochemicznych w organizmie. Jej działanie polega głównie na przenoszeniu elektronów, co jest niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów. Kwas askorbinowy dostarcza elektrony enzymom, które uczestniczą w tworzeniu wiązań krzyżowych kolagenu w procesie hydroksylacji proliny i lizyny. Hydroksylacja ta jest kluczowa dla utworzenia silnych wiązań w strukturze kolagenu.

Kwas askorbinowy jest również najbardziej znanym antyoksydantem. Unikalna struktura tej cząsteczki, zawierająca sąsiadujące grupy hydroksylową i karbonylową, czyni ją doskonałym donorem wodoru lub elektronów. Witamina C utrzymuje właściwy potencjał oksydoredukcyjny, uczestnicząc w neutralizowaniu reaktywnych form tlenu i azotu, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

MSM (metylosulfonylometan), znany jest także jako dimetylosulfon (DMSO2)
i metylosulfon, jest organicznym związkiem zawierającym siarkę. Po wapniu i fosforze, siarka jest trzecim najczęściej występującym pierwiastkiem w naszym organizmie.

Siarka bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji, reguluje przepuszczalność błony komórkowej, stabilizuje cząsteczki białka, uczestniczy w tworzeniu kolagenu.

Siarka bierze również udział w syntezie kwasów nukleinowych, wchodzi w organiczne połączenia białek i enzymów oxydaz, reduktaz, hydrolaz, transferaz. Wbudowywana jest w metioninę, cysteinę, a wraz z jej utlenioną formą -s-s cystyną odpowiada za tworzenie aktywnego centrum oxydoredukcyjnego glutationu.

Źródłem  siarki w pożywieniu mogą być produkty wysokobiałkowe, mięso i podroby, jaja, mleko. Do  produktów roślinnych zawierających duże ilości siarki należą: cebula, czosnek, owies, kapusta, groch, ziemniaki, brokuły, kalafior, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha, karczochy, chrzan, pomidory, szparagi, awokado, seler, gruszka.

Dlaczego OptiMSM®?

OptiMSM® to jedyny MSM umieszczony na liście GRAS,  to także jedyny MSM produkowany w USA i wytwarzany w dedykowanym zakładzie zgodnym z cGMP. OptiMSM  jest oczyszczany w opatentowanym wieloetapowym procesie destylacji. Proces usuwa zanieczyszczenia i skutkuje powtarzalną, niezwykle czystą formą MSM. *


Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1,5 miarki raz dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.


Sposób przygotowania: 1,5 miarki proszku rozpuścić w ok 200 ml chłodnej wody. Dokładnie wymieszać.

Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.

Składniki 1,5 miarki (porcja dzienna)
kolagen z dzikiego dorsza (typ I + typ III) 5000 mg
optiMSM® (metylosulfonylometan) 1000 mg
Witamina C Quali®-C (kwas L-askorbinowy) 300 mg

Składniki: hydrolizowany kolagen z ryb, metylosulfonylometan (optiMSM®), Witamina C Quali®-C (kwas L-askorbinowy).

  • Brak opinii