Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Dawkowanie:
u dzieci - 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat)
u starszych dzieci i młodzieży - od 1,8 do 2,4 μg/d
u dorosłych - 2,4 μg/d
u kobiet w ciąży - 2,6 μg/d
u kobiet karmiących - 2, 8 μg/d