Strona główna / Metionina

Metionina

Metionina jest organicznym związkiem chemicznym (należy do tzw. aminokwasów kodowanych, jest obojętna elektrycznie). Wraz z cysteiną, metionina jest aminokwasem, który zawiera siarkę. Duże ilości metioniny znajdziemy w białku jaj i kazeinie mlekowej. Nie jest syntetyzowana w organiźmie (aminokwas egzogenny), musi więc być dostarczana wraz z pożywieniem. Należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Metionina bierze udział w reakcjach metabolicznych i metyzacji, dostarczając grupy siarkowej. Bierze udział w procesie powstawania białka oraz w ponad 100 procesach metabolicznych. Przy jej udziale w naszym organiźmie są wytwarzane takie substancje jak: kreatyna, cholina czy epinefryna. Bogatym źródłem metioniny są przede wszystkim pokarmy białkowe jak mięso, ryby, jajka. Znajdziemy ją również w orzechach brazylijskich, ziarnach sezamu, produktach zbożowych. Źródłem metioniny są również warzywa takie jak brukselka, szpinak, brokuły, groch, fasola.