Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na:
monosacharydy (cukry proste) – glukoza, fruktoza
dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza;
cukry złożone – skrobia.
Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu.
Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne.
Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej oraz może powodować próchnicę zębów.