Ziarna kakaowca zawierają - Zawiera Anandamid – endorfinę, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Anandamid powoduje że czujemy się lepiej (dlatego czekolada zwykle poprawia nam humor), Zawiera fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie. Zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje pobudzające, Dodatkowo zawiera tryptofan, który jest aminokwasem o działaniu antydepresyjnym, a także odgrywa ważną rolę w produkcji serotoniny w naszym mózgu. Serotonina to neurotransmiter o działaniu antystresowym, zmniejszającym niepokój i zwiększającym naszą zdolność odpierania stresu.
Ziarna kakaowca zawierają:
żelazo, cynk, chrom,
magnez, który nie tylko dobrze wpływa na pracę układu nerwowego, ale także krwionośnego. Podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i pozwala budować mocne kości. Ziarna posiadają najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych,
A także: siarkę, wapń, miedź, mangan i potas.