Mniszek lekarski (Taraxacxum officiale) jest pospolitym chwastem występującym w strefie klimatu umiarkowanego. Surowcami leczniczymi są korzeń (Radix Taraxaci) oraz kwiat Flos Taraxaci), bogate w składniki aktywne (fitosterole, insulina, pektyna, kwasy organiczne, cholina, sole mineralne – w korzeniu; flawonoidy, karotenoidy, trójterpeny, cukry redukujące, olejek eteryczny – w kwiatach). Posiada właściwości diuretyczne, sprzyjające procesom redukcji tkanki tłuszczowej, usuwając nadmiar płynów z organizmu oraz ogólny wpływ na działanie układu pokarmowego. Uwrażliwia na działanie insuliny. Stosowany jako składnik suplementów do redukcji ciała, spalaczy tłuszczy i moczopędnych. Przy długim stosowaniu należy uzupełniać poziom elektrolitów. W suplementacji sportowej znany pod nazwą Dandelion Root.
Mniszek lekarski zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych, takich jak garbniki, inulina, flawonoidy, krzem, magnez i potas. Zastosowanie mniszka lekarskiego dotyczy głównie zdrowia. Mniszek lekarski powinien znaleźć się w diecie wszystkich osób zmagających się z problemami układu pokarmowego.
Mniszek pospolity wspomaga produkcję soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego, nie dopuszczając do powstawania zaparć i zalegania treści pokarmowych w jelitach i żołądku.
Mniszek lekarski może być stosowany pomocniczo w leczeniu takich problemów, jak:
schodzenia dróg żółciowych,
wirusowe zapalenia wątroby,
problemy wątrobowe,
problemy trawienne,
kamica nerkowa,
niewydolność nerek,
obrzęki,
problemy z pęcherzem moczowym,
kamica moczowa,
niestrawność.