L-cytrulina jest bardzo istotnym aminokwasem. Wykazuje bowiem sporo korzystnych właściwości, które wypływają na nasze zdrowie, między innymi:
bierze udział w cyklu mocznikowym, przez co prowadzi do neutralizacji oraz detoksykacji szkodliwego amoniaku;
usprawnia funkcjonowanie metabolizmu;
poprawia ogólne ukrwienie organizmu;
zwiększa produkcję tlenku azotu;
pomaga redukować ilość kwasu mlekowego, przez co zmniejsza odczuwanie tak zwanych zakwasów;
wpływa na skurcz włókien mięśniowych;
skutecznie zmniejsza uczucie zmęczenia;
zmniejsza nasilenie rozpadu tkanki mięśniowej;
wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową;
obniża wydalanie z organizmu ważnych pierwiastków, takich jak wapń, magnez, potas oraz sód;
stymuluje tlenowe wytwarzanie energii przez mięśnie podczas wysiłku fizycznego;
reguluje przepływ krwi do tkanek;
przyspiesza procesy regeneracji organizmu.
Dzienna dawka wynosi 2–6 g.