Strona główna / Bioflawonoidy

Bioflawonoidy

Bioflawonoidy mają właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników, które powstają pod wpływem toksyn (np. pod wpływem zanieczyszczonego środowiska czy spożywania wysokoprzetworzonego jedzenia). Dzięki temu bioflawonoidy zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia. Wzmacniają ponadto odporność organizmu na choroby wywołane przez wirusy, bakterie i grzyby. Bioflawonoidy wspomagają leczenie stanów zapalnych i zmniejszają obrzęki. Działają moczopędnie, co sprawia, że mają duże znaczenie w leczeniu chorób układu moczowego. Bioflawonoidy pełnią ważną rolę w organizmie człowieka, między innymi:  poprawiają przyswajalność witaminy C w organizmie,  wpływają korzystnie na syntezę kolagenu w organizmie oraz poprawiają stabilność tkanki łącznej, dzięki temu poprawiają ogólną kondycję skóry, włosów oraz paznokci, są uważane za jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu,  wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne,  zmniejszają ryzyko powikłań cukrzycy,  pomagają w prewencji nowotworów,  zmniejszają ryzyko wylewów,  działają przeciwobrzękowo,  wykazują również właściwości przeciwalergiczne,  posiadają zdolność pochłaniania promieni UV,  potrafią wiązać oraz usuwać z organizmu szkodliwe substancje, między innymi kadm, ołów, rtęć, arsen, miedź, chrom, itd.  wspomagają układ odpornościowy,  zmniejszają stany zapalne,  powodują wzrost aktywności estrogenu,  zapobiegają uszkodzeniu mózgu oraz wspomagają pamięć,  wpływają korzystnie na układ krążenia oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi,  zapewniają odpowiednią homeostazę,  zapobiegają utlenianiu się tłuszczu,  zapobiegają przeziębieniu oraz grypie,  podtrzymują działanie adrenaliny, która działa stymulująco oraz mobilizująco,  wspomagają rehabilitację po chorobach serca i układu krążenia.