Lucerna wykorzystywana jest na całym świecie jako składnik pożywienia dla zwierząt i ludzi. Liście i łodygi lucerny zawierają spore ilości białka roślinnego, a także witamin i składników mineralnych.
W ich składzie można wyszczególnić występowanie witamin z rodziny B: B1, B6, B12, witamin C, D, E i K, a także duże ilości beta-karotenu. Ze składników mineralnych występujących w lucernie na szczególną uwagę zasługują żelazo, potas, mangan, fosfor i wapń. Oprócz tego liście lucerny mają w swoim składzie duże stężenie substancji fitoaktywnych, takich jak alfa-karoten, chlorofil, kumaryna, kryptoksantyna, daidzeina, kwas fumarowy, limonem, luteina, saponiny, stigmasterol oraz wiele innych. Substancje zawarte w lucernie wspomagają przyswajanie i wchłanianie białka, węglowodanów, wapnia i żelaza ze światła układu pokarmowego.
Działanie:
Wzmacniające organizm,
Oczyszczające,
Moczopędne,
Wspomagające układ odpornościowy,
Usprawniające pracę układu pokarmowego,
Obniżające cholesterol,
Spowalniające proces starzenia się,
Zwiększające poziom żelaza we krwi,
Obniżające poziom cukru,
Przewciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.