L-karnityna jest naturalnym składnikiem organizmu oraz pożywienia. Jest substancją witaminopochodną syntetyzowaną przez ludzki organizm z aminokwasów: lizyny i metioniny, z witamin: C, B3, B6, B12, oraz kwasu foliowego i żelaza. Niedobór nawet jednego z tych składników powoduje zmniejszenie wytwarzania l-karnityny. W pożywieniu l-karnityna znajduje się przede wszystkim w mięsie (głównie baraninie, dziczyźnie, wołowinie, nieco mniej w wieprzowinie i drobiu)i w niewielkich ilościach w produktach mlecznych.
Główną funkcją L-karnityny jest udział w przemianie tłuszczów. L-Karnityna umożliwia transport kwasów tłuszczowych do wnętrza komórki mięśniowej gdzie zostają one zamienione w pożyteczną energię.
- NAJCZYSTSZA POSTAĆ L-KARNITYNY
- 1000 mg L-KARNITYNY
- NIE ZAWIERA CUKRU, BARWNIKÓW ANI SUBSTANCJI SMAKOWYCH
Zalecane spożycie:
- Dzień Treningowy:
1-3 porcję dziennie.
- Dzień Nietreningowy:
1-3 porcję dziennie.